Roze Hallen

roze hallen googleartist impression roze grachtenpandenRoze Hallen

Te koop

Buitenkans, nog enkele appartementen in een uniek wooncomplex aan de Bilderdijkkade. Wil je wonen aan de gracht? Wil je terug naar bruisend Amsterdam? Dat kan!

Coöperatieve Vereniging De Roze Hallen realiseert een zelfbouwproject in de Kinkerbuurt in Amsterdam West. Het wordt een complex van 14 koopwoningen, van 50 tot 110 m2, bestemd voor LHBT-ers van 55 jaar en ouder.

Binnen het pand de Roze Hallen zijn nog enkele woningen te koop van 80 tot 100m2.

De buurt

We gaan bouwen op een bijzondere plek, de Bilderdijkkade, vlakbij de Kinkerstraat. Het pand gaat deel uitmaken van het herontwikkelde Hallengebied, met o.a. een goedlopende bioscoop, een foodmarket gericht op lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel, een bibliotheek, nieuwe koop- en huurwoningen en veel café’s en restaurants. Tegelijkertijd is het ook een oude buurt met een mix aan culturen en de dagelijkse Ten Katemarkt. Er is voor ieder wat wils en tegelijkertijd een gebied, midden in de stad, in transformatie: het leeft en bruist; hier gebeurt wat.

Zelfregie

Wij bouwen woningen, en realiseren een vorm van wonen waarin onderlinge gemeenschapszin een belangrijke rol speelt. Het woonproject richt zich op zelfregie, zodat betekenisvolle relaties blijvend kunnen worden opgebouwd en onderhouden: doelbewust elkaar ondersteunen en eenzaamheid vermijden of bestrijden.

Het kavel

Het bouwkavel staat tot onze beschikking na het winnen van een competitie tussen meerdere bouwgroepen, uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Na twee spannende rondes kregen wij begin 2015 een van de vijf felbegeerde kavels toegewezen. Dit kavel was bedoeld voor 55+ bewoners, met een speciale focus op gemeenschappelijkheid en zorg. Op 9 juni 2015 hebben we de optieovereenkomst met de gemeente ondertekend.

Gemeenschappelijkheid

Zelfbouw maakt individuele en gemeenschappelijke woonwensen maakbaar. Elke bewoner in ons pand beschikt straks over een eigen, voor een groot deel zelf ontworpen woning, vanzelfsprekend met de bijbehorende privacy en een zelf gekozen manier van gebruik. Daarnaast willen wij een gemeenschap vormen die bij het ouder worden betekenis heeft voor elkaar en als eerste LHBT pand in Nederland ook voor de LHBT gemeenschap buiten ons wooncomplex. Wij investeren in een gemeenschappelijk logeerappartement dat de helft van het jaar beschikbaar is voor iemand uit de LHBT gemeenschap die zorg nodig heeft. Naast het delen van ruimte zien wij ook mogelijkheden voor het ruilen of samen delen van producten en diensten, zoals gezamenlijk zorg en energie inkopen en dagelijkse zaken als klussen en boodschappen doen en misschien een auto delen.

Alliance

We streven naar veiligheid voor LHBT-‐ers enerzijds en de versterking van een divers sociaal en cultureel klimaat anderzijds. Het gemeenschapsdenken, zoals hierboven beschreven, hoeft zich daarom wat ons betreft niet te beperken tot onze groep. We vinden het ook belangrijk om verbindingen te maken met de buurt, de stad. Niet alleen met ‘roze’ bewoners: we denken bijvoorbeeld aan een zogenaamde Gay‐Straight-Alliance met ondernemers, zorgaanbieders en lokale overheid.

Het gebouw

Architect Riëtte van der Werff, bureau De Werff Architectuur, heeft in samenwerking met de bouwgroep een concreet ontwerp ontwikkeld. Het wordt een robuust gebouw, direct aan de gracht, van vijf verdiepingen met een lift en twee trappenhuizen. Elke woning wordt afgestemd op individuele voorkeuren van de bewoner(s). Het pand wordt energieneutraal en voorzien van de nodige techniek voor duurzaam gebruik.  De bouw begint in 2016 en zal naar verwachting in september 2017 worden afgerond.

Ben je geïnteresseerd? Wil je meer informatie? Download onze folder of neem contact met ons op via info@rozehallen.amsterdam, of kijk op de website www.rozehallen.amsterdam.

 

hier gaan we wonen-kl